Homeopatija

O pogrešnom vjerovanju da voda pamti, na čemu leži homeopatija, odavno je rečeno puno toga. Nema nikakvih dokaza da homeopatija djeluje išta bolje od običnog placebo efekta kao što ni voda nema pamćenje.

Usporedba 110 znanstvenih kliničkih ispitivanja homeopatije

Za sve one koji trebaju čvrst i nepristran dokaza da homeopatija “ne radi”, The Lancet – najprestrižniji svjetski medicinski časopis – izradio je studiju koja je obuhvatila čak 110 znanstvenih kliničkih ispitivanja homeopatije za razne indikacije. Objavljena je 2005. a glasi – homeopatija nije učinkovitija od placeba.
“Are the clinical effects of homoeopathy placebo effects? Comparative study of placebo-controlled trials of homoeopathy and allopathy”

Najnovija istraživanja oko “djelotvornost” homeopatije uvijek se vrlo jednostavno mogu provjeriti na ovim web stranicama:  Cochrane. Dovoljno je upisati ‘homeopathy’ u njihov pretraživač

Domaći članci 

U našim novinama ima cijeli niz članaka koji vrlo jednostavno razbijaju zablude oko homeopatije:

Obrazac zanemarivanja argumenata u raspravama ( oko homeopatije ) zgodno se prepoznaje kao način razmišljanja i argumentacije “homeopata” i sličnih šarlatana u ovom kratkom, ilustrativnom članku :

Video

Tribina na našem jeziku, o homeopatiji  može se pogledati na ovoj video snimci.

Kompilacija “debunkinga” homeopatije : James Randi i “ostali” objašnjavaju na sebi svojstven način koliko je taj koncept, homeopatija, blesav ili po naški: porez na budale.
Originali: [1], [2]

Ben Goldacre o homeopatiji

Ilustracije

Ako voda pamti, onda su homeopatski pripravci puni . . .
1958_bdc
“200C”

Homeopathic Dilutions_thumb[18]

Linkovi